Mathias har arbetat på Diaverum Sweden som Nefrolog och Medical Director sedan 2017.
I följande intervju berättar han om sin resa som han har gjort och fortfarande gör på företaget.

Idag är han Country Medical Director för Diaverum Sverige och är även Head of Science & Research på Diaverum AB. I sin berättelse får du läsa varför han valde yrket som Nefrolog och hurdet är att arbeta på Diaverum.

Vart kommer du ifrån ursprungligen och varför hamnade du i Sverige?

Jag är uppvuxen i närheten av Köln i Tyskland, men har även rötter i Belgien genom min farmor. Det var kärleken som en gång förde mig till Sverige och kärleken till landet, människorna och kulturen som gjorde att jag blev svensk medborgare. Idag har jag en stark svensk, tysk, och europeisk identitet.
Jag studerade medicin vid Freie Universität, Berlin och vid Universität Witten/Herdecke med utlandsstudier vid universitet i USA (Albuquerque, Cleveland), Sydafrika (Johannesburg) och Sverige (Linköping).

Varför valde du läkaryrket?

När jag var yngre så var jag övertygad om att min väg i livet var att ha ett konstnärligt yrke. Jag överraskade mig själv, när jag som 22-åring ansökte till läkarstudier. Jag tror beslutet växte fram under vapenfri tjänst, då jag i 2 år arbetade som assistent åt personer med olika former av funktionshinder.
Jag blev djupt intresserad av människan. Kanske präglades jag även av barndomserfarenheter som son till en kyrkoherde på landsbygden, som lärde mig kärleken och respekt till människor avsett vilken av bakgrund de hade.

Vad gjorde att du valde inriktning mot just Njurmedicin?

Jag valde internmedicin då jag trivdes bra med långvarig och nära kontakt med patienter. Sedan var det en slump att mitt första vikariat blev njurmedicin, men jag fastnade direkt för specialiteten.
Som njurmedicinare har jag många roller, från långvarig primär vårdkontakt för t.ex. dialyspatienter till expert som tillkallas inom intensivvården.
Jag tycker om att komma människorna nära, att försöka inge hopp och livsglädje i en svår livssituation. Njurtransplantation är kanske den mest hoppingivande händelsen för människor med kronisk njursjukdom.

Hur kom det sig att du valde Diaverum som arbetsplats?

Efter många år inom offentlig sjukvård var jag nyfiken på hur en privat arbetsgivare löser utmaningarna inom vården. Det är ju samma skattefinansierade vård som bedrivs av Diaverum och av regionerna i Sverige.
Jag tror att en mångsidighet bland sjukvårdsaktörer kan bidra till att förbättra vården, under förutsättning att vårdgivarna lever upp till högt ställda krav på stabilitet och kvalitet. Som en av världens största aktörer inom dialyssjukvård har Diaverum ett gediget kvalitetsarbete som utvecklas kontinuerligt.

Vad är det som skiljer sig att jobba på Diaverum jämfört andra arbetsplatser?

Jag blev positivt överraskad av flexibiliteten och kreativiteten hos Diaverum. Avståndet mellan de som arbetar ”på golvet” och beslutsfattarna är korta.
Det gör att goda idéer som uppstå inom vården lätt kan bli uppmärksammade och förverkligade. Jag upplever också att det finns goda möjligheter att utvecklas.
Min egen karriärväg kan kanske vara ett exempel hur engagemang öppnar möjligheten till ökat ansvar.

Berätta lite om din roll som Head of Science och Research?

Som Corporate Head of Science and Research leder jag Diaverum Corporate Scientific Team, som f.n. består av 8 forskare från olika länder.
De flesta har även uppgifter som Corporate Nursing eller Medical Directors, Country Medical Directors eller annat ledningsansvar inom Diaverum.
Flera är professorer eller på annat sätt anknutna till Universitet. Vi bedriver egna studier inom Diaverum, koordinerar studier som startas i olika landsorganisationer och samarbetar med externa partners i forskningsprojekt.
Tillsammans med CMO Fernando Macario och Corporate Legal Office godkänner jag ansökningar om forskningsprojekt som involverar Diaverum kliniker. Under 2021 har vi kunnat öka antalet vetenskapliga publikationer med anknytning till Diaverum, jämfört med tidigare år.

Vad är det senaste inom forskningen som Diaverum har tagit fram?

Vi har ett stort antal pågående forskningsprojekt inom Diaverumkoncernen. Alltsedan början av pandemin har vi haft ett speciellt fokus på förståelse av betydelsen av COVID-19 för patienter med kronisk njursjukdom.
Vi har bidragit med flertal vetenskapliga publikationer inom ämnet som uppmärksammas och citeras internationellt. Ett annat område där Diaverum är framstående är digitaliseringsprocessen och integrering av artificiell intelligens i sjukvården med målet att förbättra livssituationen för människor med kronisk njursjukdom. Utvecklingen sker i tätt samarbete med Corporate Scientific Team och experter inom orådet artificiell intelligens. Vi sätter även ett fokus på anpassningen av vården till att öka livskvalitet. Livsförhöjande njursjukvård  kräver vetenskapligt framtagna mål och kvalitetskriterier som grundar sig i patienternas egna upplevelser.

Vad är det är bästa med ditt jobb?

Att jag vaknar varje dag med en lust att åka till jobbet och nyfikenhet på dagens utmaningar. 
De dagliga möten med människor, patienter såväl som medarbetare. Att jag har kollegor som jag känner en fin samhörighet med och att jag trots ibland stora utmaningar alltid känner att vi tillsammans kan klara det.

 

Senaste nyheter

d.HOLIDAY Fly Back-Programme lanseras

Tillväxt

Diaverum har släppt sin ESG-rapport för 2023

Tillväxt

Diaverum tilldelas nytt kontrakt i Stockholm