Diaverum har släppt sin ESG-rapport för 2023. Rapporten visar hur Diaverum tar itu med miljöpåverkan från sin verksamhet, med hållbarhet och klimatförändringar som topprioriteringar framöver, utöver information relaterad till företagets icke-finansiella resultat förgående år. Rapporten beskriver också dess nya miljöstrategi för att leda Diaverum till nettonollutsläpp 2050, med förståelse att fokus på patientvård också är bra för planeten.
Vårdsektorn, en ledande källa till koldioxidutsläpp, har ett etiskt ansvar att vara en del av lösningen på klimatkrisen, snarare än orsaken. Över 13 miljoner människor dör varje år på grund av klimatrelaterade sjukdomar, och studier visar att värme kommer att öka förekomsten av kronisk njursjukdom (CKD), särskilt bland utsatta grupper. Mot denna bakgrund är Diaverum övertygat om att dess patientcentrerade vårdmetod kommer att göra det möjligt att spela en central roll i avkarboniseringen av industrin, vilket hjälper till att skydda framtida generationers överlevnad, hälsa och välbefinnande.
Dimitris Moulavasilis, VD för Diaverum, kommenterade: "Det finns en växande medvetenhet om vårdens miljöpåverkan. Om den globala vårdindustrin vore ett land skulle den vara världens femte största källa till koldioxidutsläpp. När det gäller njursjukvård är dialys inte bara en livstidsbörda för patienter utan också en betydande belastning för miljön."
"Med detta i åtanke tar vi itu med miljöpåverkan från vår verksamhet på ett kraftfullt sätt genom att formulera en ny miljöstrategi för att leda oss till nettonollutsläpp 2050. Vårt tillhandahållande av livsförbättrande njursjukvård till patienter runt om i världen skapar en plattform från vilken vi kan minska vårt miljöavtryck samtidigt som vi förbättrar medicinska resultat och välbefinnandet för de människor vi vårdar, i en verklig vinn-vinn-situation."
Fyra huvudområden utgör kärnan i företagets miljöstrategi:
- Förebyggande arbete för att fördröja sjukdomsutvecklingen, som fördröjer sjukdomsutvecklingen och i förlängningen ett koldioxidintensivt dialysvårdbehov
- En egenutvecklad, integrerad och digitaliserad dialysvårdsmodell, som förbättrar patientresultat och livskvalitet, minskar sjukhusvistelse och tillhörande koldioxidutsläpp
- Gröna dialystekniker, som företaget installerar i sin verksamhet för att minska miljöpåverkan genom teknisk innovation
- Främjande av transplantation, genom Diaverums transplantationsambassadör och utbildningsprogram, för att säkerställa att de patienter som är lämpliga kan dra nytta av denna typ av behandling, för att förbättra deras livskvalitet och minska dialysbördan för vårdsystemen och miljön
Diaverums icke-finansiella höjdpunkter 2023
På Diaverum har ESG vävts genom företagets strategi och verksamhet. För att uppnå detta har Diaverum utvecklat sin egen ESG-ram, strukturerad kring fem strategiska pelare som återspeglar dess engagemang för att kontinuerligt förbättra företagets icke-finansiella resultat:
- Miljön
- Patienter
- Tillgång till vård
- Medarbetare & välbefinnande
- Ansvarsfull verksamhet
Stephanie de Sury, Global ESG Manager, kommenterar: ”Vi tror verkligen att privata företags etiska principer för drift och hållbara affärsmodeller kan skapa delat värde som gynnar samhället, samtidigt som vi skyddar miljön vi lever i.”
”När jag reflekterar över Diaverums ESG-resa hittills, inspireras jag av både de framsteg som gjorts och de utmaningar som ligger framför oss. Med ständig dedikation till våra patienter, anställda, samarbetspartners och det bredare samhälle vi verkar i, är jag övertygad om att Diaverum är redo att driva positiv förändring och forma en mer hållbar framtid för sjukvårdsbranschen och mer därtill. Allt detta delas in i detalj i vår ESG-rapport för 2023, som jag inbjuder dig att läsa.”
Diaverums icke-finansiella höjdpunkter 2023 inkluderar:
- Engagemang för att uppnå netto noll till 2050, med en ny miljöstrategi.
- Lång erfarenhet av att förbättra viktiga medicinska resultat för patienter, inklusive en anmärkningsvärd förbättring på 27% i företagets kliniska prestationsmätning sedan 2003, och en minskning av sjukhusvistelser med 11,7% per patient per år sedan 2011.
- Företagets Net Promoter Score (NPS) för patienter ökade med 2,2% jämfört med 2022. När det gäller medarbetarnas NPS nådde den 79% under 2023, vilket betyder att cirka 8 av 10 av oss skulle rekommendera Diaverum som en bra arbetsplats.
- Kontinuerliga framsteg med att integrera alla verksamhetsländer inom Diaverums ramverk för patientupplevelse, samt främja patienters rörlighet med d.HOLIDAY-programmet och tillgång till transplantation genom transplantationsambassadören.
- Att ge våra patienter möjlighet att ta kontroll över sin hälsoresa genom användning av digitala verktyg, där nästan 60% av patienterna med tillgång till smartphone använder vår d.CARE-patient app; samtidigt som vi ger klinisk personal behandlingsverktyg genom vårt Treatment Guidance System (TGS) som nu används i 360 kliniker i 19 länder – vilket representerar över 88% av våra kliniker.
- 100 % slutförande av vårt efterlevnadsträningsprogram av målgruppsanställda.